El dia a dia

26. Fucking money man

18.400.000€

en inversions

80.000.000€

de pressupost ordinari

3.600.000€

en inversions previstes d’anys anteriors

i algun que altre milió

en romanents de tresoreria.

Aquest és el pressupost que ens presenta el govern de la ciutat per l’any 2021. Molts diners, si. Evidentment, impossible fer totes aquestes inversions en un any, perquè són moltes, perquè la burocràcia és lenta… i perquè la capacitat de gestió del nostre Ajuntament no és l’òptima. Algunes, poden trigar un bon temps. De fet els 3,6M d’€ són tots d’inversions que venen del 2018 i altres anys, i que no s’han executat encara. Dels 18,4M d’€ no ens han passat calendari (#unbelievable, si no fos perquè ni tan sols tenim detall de què són totes les inversions), però sabem que una part s’executarà aquest mandat, segur.

És evident que calia aprofitar la suspensió de les regles fiscals de la Llei Montoro i demanar un crèdit ara que l’Estat ens deixa. Molts ajuntaments aprofitaran, esperem: és ara o ara. Fins aquí, els 18,4M d’€ són una bona notícia. Inclouen inversions esperades com la millora en les vies de les urbanitzacions (500.000€) o del verd urbà (250.000€). Un 20% és per iniciar el soterrament de les línies d’alta tensió que atravessen Can Fatjó i altres zones de Rubí (3,8M d’€), i un 22% per la construcció d’habitatge públic (per fi!!). També és important l’aposta pel Pla Educatiu d’Entorn i la Xarxa 360, per exemple, o el replantejament d’algunes polítiques socials.

També és evident que aquests pressupostos… són una bona eina per revalidar el govern en les eleccions del 2023. Sobretot, si ens fixem en com s’ha prioritzat la despesa. I aquí és on, tot plegat, ja no és tan bona notícia.

Ningú ha oblidat que estem en una crisi profunda, oi? Sanitària, social, econòmica. Més profunda que la de la bombolla immobiliària. Per lògica, els pressupostos haurien de prioritzar intervencions per pal·liar la crisi, no? O potser per resoldre problemes enquistats en el municipi.

Doncs… No del tot. 0 increment en les partides d’acció social o promoció econòmica, rebaixa en les ajudes a infància, increment en òrgans de govern (serà l’IPC dels salaris? 1,9M d’€ en total), increment en identitat i projecció exterior (un 37%!), rebaixa en participació ciutadana… Al Ple de dijous vinent ho analitzarem millor. I de les inversions, el 17% es destinen al nou estadi del 25 de setembre que, sembla, tindrà annex un centre cívic (3M d’€), o 1,9M d’€ a la primera fase de la Superson que, recordem, va costar 1,2M comprar. També acaben de comprar l’edifici de l’antiga La Caixa davant del Bendranas, i hi invertiran 600.000€. Mentrestant, però, els antics cinemes continuen tancats, i les Torres Massana s’esfondren tot generant un punt negre de conflictivitat en el barri, la xarxa de centres cívics és inexistent, i el Centre d’Empoderament Feminista és queda sense fer (cal recordar que la violència masclista creix amb aquesta crisi?).

Han comptat amb l’oposició per a fer els pressupostos? No, per suposat. Almenys no, en el sentit en què nosaltres entenem “comptar amb”. Que ni molt menys és, a 15 dies de la seva aprovació, un “ei, aquí teniu, aquests són els pressupostos, estan ja tancats, però si voleu proposar res, ens dieu”. Fa mandra fer oposició constructiva, així. Però bé, seguim.

Estàndard

3 thoughts on “26. Fucking money man

 1. Ismael Garcia i Andreu ha dit:

  Mejorar las vias de las Urbanitzaciones no es una inversion, es mantenimiento, en las urbanizaciones del Districte 2 hace muchas legislaturas q no se invierte , y no me vale los 400.000 de Can Mir . Por supuesto no es culpa de la AUP. Agradezco el soporte de tu partido para nuestras urbanizaciones , olvidadas de nuestro Ayuntamiento .

  Liked by 1 person

 2. BetlemCBel ha dit:

  Totalment cert Ismael! De fet, el mandat anterior van aprovar una moció de l’AUP que demanava que el 15% del pressupost d’inversions anés a les urbanitzacions. No s’ha acomplert mai. Inversions a part, com tu dius, el manteniment s’hauria de fer igual que a la resta de la ciutat! A la pràctica en canvi la gestió de parcs i jardins o de les escombraries prioritza unes zones sobre la resta.

  M'agrada

 3. Retroenllaç: 27. (Bon) any | Diari d'una regidora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s