El dia a dia

29. Encesa, si

Sabeu quant van guanyar les grans elèctriques durant l’anterior crisi?

més de 56.000 milions d’€

Quant pot haver guanyat Endesa, en els 6 primers mesos de 2020, en plena pandèmia?

1128 milions d’€,

un 45,5% més que el mateix període del 2019.

I encara es lamenten que, per l’impacte de la crisi del coronavirus, han guanyat 75 milions menys del previst

Però, encara més greu. Recordeu l’anterior crisi, la del totxo? Arrel de l’esclat de la bombolla immobiliària, moltes de les grans empreses especuladores, cercant mantenir beneficis, van canviar del sector de la construcció… al de l’energia.

I recordeu quan van començar a produir-se els grans augments en les factures de la llum? Quan va començar a parlar-se de pobresa energètica? Va ser arrel de la crisi del 2008. Sabeu quant es va incrementar el preu de l’energia, entre el 2008 i el 2015?

Un 60%

resulta alarmante el crecimiento de la pobreza energética, entendida como la dificultad para afrontar las facturas de los suministros básicos de electricidad, gas y agua. Los precios de acceso a estos suministros se han vuelto inasequibles para la población. Desde 2008, la luz ha subido un 60% y el agua un promedio del 66%. El Síndic de Greuges, en el Informe sobre la pobreza energética en Cataluña, de octubre de 2013, documenta los impactos sociales, sanitarios y medioambientales de la pobreza energética, y denuncia el sobreesfuerzo que implica la acumulación de deudas vinculadas al pago de facturas del hogar. El mismo informe recuerda que, según la Encuesta de condiciones de vida correspondiente a 2011, en Cataluña hay 193.000 hogares –un 6,9% del total– que no pueden asumir el gasto de mantener la vivienda a una temperatura adecuada

Butlletí Oficial de l’Estat. Preàmbul de la Llei 24/2015 de 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’ emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

L’Organització Mundial de la Salut ens diu que el 30% de l’increment de les morts els mesos d’hivern és deguda a la pobresa energètica.

Aquesta intervenció d’un membre de l’Aliança contra la pobresa energètica és molt clara. Dura 30 minuts, però si teniu temps i ganes, és realment interessant.

Mentrestant, Endesa Eléctrica S.A.U té el contracte per a subministrar més de 900 municipis de Catalunya, a través de l’Acord Marc del subministrament d’energia elèctrica amb destinació a les entitats locals de Catalunya. Un contracte amb un valor de 812 milions d’€. I encara cobra als Ajuntaments (és a dir, a totes nosaltres) sobrepotències i lloguers de comptadors més cars del compte.

La llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica prohibeix les companyies subministradores tallar la llum, l’aigua o el gas a les famílies vulnerables, i les obliga a signar acords amb la Generalitat per a què siguin elles, amb els seus beneficis multimilionaris, les que assumeixin el deute de les famílies vulnerables amb les companyies. Doncs es neguen a signar l’acord i, a més, paguen empreses perquè persegueixin i amenacin les famílies.

És una llei que, davant la inoperància dels partits de govern, es va aconseguir a través d’una Iniciativa Legislativa Popular que va aconseguir ràpidament més de 150.000 signatures. El Partit Popular la va recórrer al Tribunal Constitucional, però els articles sobre pobresa energètica es mantenen (per ara) vigents. Partits com Ciutadans però proposen mocions, a Rubí i a molts altres municipis que, sota aparents bones paraules, van en contra d’aquesta llei i a favor de les grans elèctriques. No és d’estranyar, és clar.

Què demanen? Rebaixa de l’IVA de les factures -aquí estaríem d’acord, però podríem acompanyar la proposta d’un increment impositiu als oligopolis?; que els pressupostos de l’Estat assumeixin el deute de les famílies -i no les elèctriques amb els seus beneficis; i que les administracions públiques paguin el que els costa a les elèctriques tallar-nos la llum. Un chollazo, vamos.

En contrapartida al Ple hi havia la nostra moció sobre Endesa per a optimitzar els costos del subministrament elèctric a Rubí. Per sorpresa nostra, va ser tombada pel govern amb arguments com a mínim estrambòtics: l’havíem estat esmenant, adaptant i corregint per adequar-la a la tasca feta des de Rubí Brilla. Ells mateixos van dir que era interessant i que anaven en la seva línia de treball. Si us animeu, mireu el debat a partir de les 2h20 sobre la nostra moció, i 2h50 per la de Ciutadans. Amb crispetes, millor.

Estàndard

One thought on “29. Encesa, si

  1. Retroenllaç: Balanç i perspectives | AUP - Rubí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s